ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ – Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
  • ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ – Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

 

Apostolos Zafeiropoulos

Μήνυμα του προέδρου του Ιερού Ιδρύματος των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα»
      

Απόστολου Ζαφειρόπουλου 
 
 

Αυτές τις σεπτές ημέρες του Πάσχα, ας αναλογιστούμε τα Άγια Πάθη του Θεανθρώπου, ο οποίος σταυρώθηκε για τη σωτηρία του κόσμου και κατανίκησε τον θάνατο. Η Ανάστασή Του που μας χάρισε την ελπίδα της αιώνιας ζωής ας γεμίσει τις ψυχές όλων μας με αγάπη, δικαιοσύνη και αισιοδοξία. Προσωπικά και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Ιδρύματος εύχομαι στους απανταχού Ανατολικορωμυλιώτες και σε όλους τους συνανθρώπους μας ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ – Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Στα όρια των Νομών Πέλλας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, στις εγκασταστάσεις του Ιδρύματος δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα αληθινά Εθνικοθρησκευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο για τον Ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας. Πέραν του ναϊδρίου, στο οποίο απόκειται η ιερά εικόνα της Αγίας Τριάδας,  που μεταφέρθηκε από το ομώνυμο Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας και του κτίσματος που είναι γνωστό ως «αρχονταρίκι» κατά το 2010 , άρχισε η κατασκευή περικαλλούς ναού, οι οικοδομικές εργασίες για τον οποίο ολοκληρώθηκαν, όπως προκύπτει και από την φωτογράφηση. Επι πλέον, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ώριμες μελέτες για την οικοδόμηση μεγάλου κτίσματος,  στο οποίο θα δημιουργηθούν Μουσείο, Βιβλιοθήκη και αίθουσα Συγκεντρώσεων και Εκδηλώσεων.

Στο χώρο αυτό όλες οι εκδηλώσεις, με θρησκευτικό, πολιτιστικό και πνευματικό περιεχόμενο, θα υπηρετούν την απόδοση τιμών στους προγόνους μας, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στη σφυρηλάτηση κοινής ταυτότητας και συνείδησης μεταξύ των απανταχού Ελλήνων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας,  όχι απλώς ως στοιχείων του παρελθόντος, αλλά του παρόντος και του μέλλοντος, σε έναν κόσμο που τείνει να ισοπεδώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων μας.

Ειδικότερα:

  • Η οργάνωση λατρευτικών εκδηλώσεων με επίκεντρο την ιερή εικόνα της Αγίας Τριάδας,  που μεταφέρθηκε από τη γη των προγόνων μας το 1990
  • Η καλλιέργεια των παραδόσεων, των εθίμων και των ηθών, μέσω της οργάνωσης κατάλληλων εκδηλώσεων
  • Ο συντονισμός πρωτοβουλιών και η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας στην Ιστορία, τη Γλώσσα, την Εκπαίδευση, τη Λαογραφία, την Οικονομία, την Τέχνη και τα Μνημεία
  • Η ανάπτυξη πνεύματος φιλαλληλίας μεταξύ των απανταχου της γης Ελλήνων από την Ανατολική Ρωμυλία