Δελτίο Τύπου Εορτασμού Αγίας Τριάδας 8-6-2020

Δελτίο Τύπου Εορτασμού Αγίας Τριάδας 8-6-2020

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διάπλατα άνοιξε τις πύλες του το Ιερό Ίδρυμα των Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα» για να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες Ανατολικορωμυλιώτες και προσκυνητές στις 7 και 8 Ιουνίου, παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Στην μεγάλη αυτή εορτή της χριστιανοσύνης, όπου ο ουρανός και η γη συνεορτάζουν και κάθε χριστιανός σκιρτά και αγάλλεται με το σπουδαίο μήνυμα της,  στην φιλόξενη Μακεδονική γη -στην Λειβαδίτσα της Πέλλας, κοντά στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος- σκίρτησε η καρδιά των Ανατολικορωμυλιωτών. Το σκίρτημα της καρδιάς και τα συναισθήματα υπήρξαν ιδιαίτερα έντονα φέτος για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ως Έλληνες αλλά και ως χριστιανοί ορθόδοξοι μας αξίωσε ο Θεός να εορτάσουμε πανηγυρικά το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος και, δεύτερον, ως Θράκες είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική μνήμη, δεδομένου ότι η γιορτή συνέπεσε με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και της ενσωμάτωση της στον Εθνικό κορμό.

Πράγματι, σε αυτό το εκπληκτικό διήμερο, απογειώθηκε το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς και Ιστορικής Εικόνας της Αγίας Τριάδας που μεταφέραμε από το ομώνυμο μοναστήρι της επαρχίας Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας στον Εσπερινό της Κυριακής, παρουσία των πανοσιολογιότατων πατέρων Γεωργίου και Βασιλείου. H εμβληματική, επίσης, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμονα -ως εκπρόσωπος του Ιεράρχη μας κ.κ. Ιωήλ και της μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως- στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο οποίος με την εμπνευσμένη ομιλία του ενίσχυσε τα αισθήματα της πίστεως μας. Τέλος, οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες της θαυμάσιας βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με χοράρχη τον κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, απέδωσαν άριστα τους πανηγυρικούς ύμνους συμβάλλοντας καθοριστικά σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.   

Ακολούθως, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος, κα Στεφανία Τσιαλμά, -αφού καλωσόρισε, παρουσίασε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους- κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Απόστολο Ζαφειρόπουλο, για την καθιερωμένη ομιλία, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κος Θεόδωρος Καράογλου και η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κα Μαρία Ασανιώτου. Παρόλο που φέτος, πειθαρχώντας στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, δεν είχαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και το καθιερωμένο κουρμπάνι,  εντύπωση προκάλεσε στους επισκέπτες η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και, κυρίως, η παρουσία νέων ανθρώπων. Η προσέλευση των νέων μας ήταν το αισιόδοξο μήνυμα της εορτής. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον υπουργό και τους βουλευτές για την πορεία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Ιεράρχη μας -Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ- για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον του για την επιτυχία των εκδηλώσεων μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμονα που μας τίμησε με την παρουσία του καθώς και τους πατέρες που συμμετείχαν στον Εσπερινό και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στη βυζαντινή χορωδία των ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας και τον χοράρχη κο Αριστοτέλη Βογιατζόγλου που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση, εκφράζεται μία απέραντη ευγνωμοσύνη μας για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και τη λαμπερή της εμφάνιση.

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εκφράζουμε σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας.

Στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, στο πρ. υπουργό, βουλευτή της Ν.Δ κ. Γεώργιο Καρασμάνη, στο βουλευτή Πέλλας της ΝΔ  κ. Λάκη Βασιλειάδη, στη βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοδώρα Τζάκρη, στους δήμαρχους Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο και Χαλκηδόνος κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο, στο Αντιδήμαρχο Πέλλας κ. Χρήστο Πασσαλή στο πρ. δήμαρχο Χαλκηδόνος κ. Ιωάννη Τσουκνιδά, στους προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων, της Πέλλας κ.Τσακπινάκη Ευάγγελο, των Κουφαλίων κα Γκαλιπίδου Χρυσή, της Γουμένισσας κο Τάτση Αστέριο , στη τοπική σύμβουλο κα Κουτσού Ελένη, στη πολιτευτή της ΝΔ κα Τσαντάκη Μαρία, στην εκπρόσωπο της Τροχαίας Χαλκηδόνος, στη Πρόεδρο της ΠΟΣΑΡ κα Μαρία Ασανιώτου, και στους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων, τους εθελοντές που βοήθησαν (και δόξα τω Θεώ εφέτος ήταν αρκετοί), τους χορηγούς μας και όλους τους συμπατριώτες μας και προσκυνητές που τιμήσαν με την παρουσία τους και ομόρφυναν τις εκδηλώσεις μας.

Και του χρόνου να είμαστε καλά.

Στις Εκδηλώσεις συμμετείχαν με εκπροσώπους τους  η ΠΟΣΑΡ και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι:

  • Καλοχωρίου «Η ΚΑΣΚΑΡΚΑ»
  • Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων»
  • Λάρισας «Ανατολική Ρωμυλία»
  • Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης Λάρισας,
  • Γέφυρας «Μέτρες-Σωζούπολη»
  • Κουφαλίων«Καβακλί»
  • Πέλλας «Ανατολική Ρωμυλία»
  • Γιαννιτσών «Καριωτών»
  • Εβριτών Νομού Σερρών
  • Αναστενάρια Λαγκαδά.
[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Share this post


Translate »