Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η “ΑΝΤΡΙΑΔΑ 2023”

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η “ΑΝΤΡΙΑΔΑ 2023”

Πανηγύρισε o Iερός Nαός του της Αγίας Tριάδας

Διάπλατα άνοιξε τις πύλες του  το Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» την Κυριακή της Πεντηκοστής 4 Ιουνίου και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, για τις Λατρευτικές  και Πολιτιστικές  εκδηλώσεις που διοργάνωσε στην Λιβαδίτσα της Πέλλας κοντά στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος.

Πλήθος πιστών και φίλων της Παράδοσης, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά,  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δ.Σ, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και του Υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης, και συνδιοργανώθηκαν με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Χαλκηδόνος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (Π.Ο.Σ.Α.Ρ).                                                  

Οι εκδηλώσεις άρχισαν  την Κυριακή το απόγευμα ώρα 19,00 με τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ Ιωήλ, ο οποίος με την εμπνευσμένη ομιλία του ανέλυσε το νόημα της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Μετά το πέρας, το μέλος του ΔΣ κα. Στεφανία Τσιάλμα διάβασε το απόσπασμα του Πρακτικού 110 της συνεδρίασης του ΔΣ της 9ης Απριλίου 2023 και ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος κ. Απόστολος Ζαφειρόπουλος εκτελώντας την απόφαση του ΔΣ παρέδωσε πρώτα την τιμητική πλακέτα στον Ιεράχη κκ Ιωήλ μαζί με την απόφαση και ακολούθως στον Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο «ΩΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ» εις ένδειξη ευγνωμοσύνης για την μέγιστη προσφορά τους στο Ιερό Ίδρυμα και τον Ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης.  Αφού τους ευχαρίστησε είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντικότατη για την Χριστιανοσύνη και  σημαντική για το Ίδρυμα, γιατί έστω και καθυστερημένα, είναι μία ημέρα απόδοσης μιας οφειλόμενης τιμής σε όσους μας βοήθησαν εις ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Απευθυνόμενος δε στον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κκ Ιωήλ είπε ότι είναι  τύχει αγαθή  για το Ιερό Ίδρυμα, τους βορειοθρακιώτες αλλά και για ολόκληρο το ποίμνιο σας να ζούμε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα σας και τις ευλογίες σας και να μας καθοδηγείτε και να μας εμπνέετε πνευματικά με το λόγο και το παράδειγμά σας.  

Στις 20.30 μετά τις τιμητικές διακρίσεις περάσαμε στον αύλειο χώρο για το καθιερωμένο κέρασμα και παρακολουθήσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία που παρουσίασαν οι σύλλογοι συνοδεία της  παραδοσιακής ορχήστρας που αποτελούσαν:

Μυλωνόπουλος  Χρήστος (ακορντεόν-τραγούδι)

Μητκούδης Βασίλης(γκάϊντα)

Ουζουνίδης  Θεόδωρος (Κρουστά)

Χόρεψαν

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αριστοτέλης Κουφαλίων

Πρόεδρος: Κούσογλου Εύα και Χοροδιδάσκαλος: Συμεωνίδου Μαίρη

Τους    χορούς: Χεριάτικος Τραμπανιστός (ο κυρ Βοριάς)- Μπογδάνος- Μιλήσω-

Μπαϊντούσκα-  Ζωναράδικος   (καλοκαιράκι).

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος  Τριλόφου Ημαθίας.

Πρόεδρος: Καραγιάννη Μαρία   Χοροδιδάσκαλος: Τσιγγενόπουλος  Δημήτρης   

Χοροί:  Ζωναράδικος- Μιλήσω-Μπαίντούσκα- Σφαρλής-Μπογδάνος με τους ήχους

Την Δευτέρα  5  Ιουνίου  Ώρα 07.00, πραγματοποιήθηκε ο  Όρθρος, Πανηγυρική πολυιερατική  Θεία Λειτουργία και συμμετείχε όπως και στον εσπερινό η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με χοράρχη τον κο Αριστοτέλη Βογιατζόγλου. Στο τέλος της λειτουργίας ο προϊστάμενος του Ναού πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Χερουβείμ στον εμπεριστατωμένο εμπνευσμένο  λόγο του εξήγησε την σημασία της ημέρας για την Ορθοδοξία και ακολούθησε η περιφορά της Αγίας Εικόνας. Στο τέλος περάσαμε στον αύλειο χώρο όπου ο πρόεδρος καλοσώρισε στους παραβρισκόμενους και έγινε η απονομή των υπόλοιπων τιμητικών πλακετών, αφού το μέλος του ΔΣ Στεφανία Τσιάλμα διάβασε το πρακτικό της απόφασης.

Στον Δήμο Χαλκηδόνος «ΩΣ ΜΕΓΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗ» την απονομή της πλακέτας έκανε ο ΠΚΜ  Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, την οποία παρέλαβε ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος απένειμε με την σειρά του εκ μέρους του Δήμου, τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Ιδρύματος Απόστολο Ζαφειρόπουλο για την προσφορά του στον πολιτισμό. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την έκπληξη που του επεφύλαξε και την τιμή προς το πρόσωπό του, η οποία είπε  αντανακλά στα πρόσωπα των μελών του ΔΣ και των συνεργατών αφού δεν έκανε κάτι παραπάνω αλλά το αυτονόητο. Στην συνέχεια έγινε η απονομή των πλακετών και της απόφασης του Δ.Σ «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» στους κοινοτάρχες της Ραχώνας, Κοσμά Αποστολίδη (1991-1994) την πλακέτα παρέλαβε γιός του και στον Στέφανο Αντωνιάδη (1994-1998) την πλακέτα παρέλαβε ο πρόεδρος του Δ.Δ Ραχώνας κ. Παναγιώτης Πολατίδης για λογαριασμό της οικογένειας. Την απόνομή έκανε οπρόεδρος του Ιδρύματος με τον Προΐστάμενο του Ναού πατέρα Χερουβείμ.

Ακολούθως οι πιστοί  παρακολούθησαν  τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία που παρουσίασαν οι σύλλογοι συνοδεία της  παραδοσιακής ορχήστρας που αποτελούσαν:

Μυλωνόπουλος  Χρήστος (ακορντεόν-τραγούδι)

Μητκούδης Βασίλης(γκάϊντα)

Ουζουνίδης  Θεόδωρος (Κρουστά)

Πολιτιστικός Λαογραφικός όμιλος Πέλλας Η Ανατολική Ρωμυλία 

Πρόεδρος:  Νινατσιούδης  Αργύρης  Χοροδιδάσκαλος: Νινατσιούδης  Αργύρης 

Χοροί: Μπογδάνος-Στις τρεις- Σφαρλής—Ζωναράδικος– Συγκαθιστός

Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιάς  Σερρών 

Πρόεδρος: Σωτήρογλου Θεοδώρα – Χοροδιδάσκαλος: Νικηφορίδης  Σαράντης

Χοροί: Παλικαρίσιος- Σφαρλής- Ντιούζκος- Καλινίτικος -Ζερβός

Μορφωτικός σύλλογος Μικρού Μοναστηρίου «Ζορμπάς»

Πρόεδρος: Σαραμανίδου Σταματία – Χοροδιδάσκαλος: Νινατσιούδης  Αργύρης    

Χοροί: Καστρινός – Χασαπιά- Ποδαράκι- Συγκαθιστός

Πολιτιστικός Σύλλογος Βαφειοχωρίου «Άγιος Γεώργιος»   

Πρόεδρος:  Γουγουσάκη Γεωργία – Χοροδιδάσκαλος: Σούρλας Γιάννης

Χοροί: Μπαμπαϊτικο – ΤροΊρω – Παϊντούσκα- Ζαβρατένο – Συγκαθιστό

ΠολιτιστικόςΣύλλογος Καρυωτών  Γιαννιτσών    

Πρόεδρος: Παπαδοπούλου Κική – Χοροδιδάσκαλος: Λιτούδης  Παύλος 

Χοροί: Νταουλτζίδικος- Μιλήσω- Μπαμπαϊτικος-  Ζέρβος- Ζωναράδικος(Κουστός)

Πολιτιστικός  Σύλλογος  Γουμένισσας «Ανατολική Ρωμυλία»  

Πρόεδρος: Τάτσης Στέριος – Χοροδιδάσκαλος:  Πέγιου Χριστίνα

Χοροί: Καστρινός- Μπογδάνος- Μιλήσω-  Ζωναράδικος – Συγκαθιστός

Τους συλλόγους και το πρόγραμμα παρουσίασε το μέλος του ΔΣ υπεύθυνος των πολιτιστικών επ. καθηγητής των ΤΕΕΦΑ, κος Γιάννης Πραντσίδης.

Γύρω στις 12,00 άρχισε να σερβίρετε το παραδοσιακό κουρμπάνι στους προσκυνητές  και επισκέπτες και ακολούθησε  ανατολικορωμυλιώτικο γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα.

Το Ίδρυμα παρέμεινε ανοικτό μετά το πέρας των εκδηλώσεων μέχρι στις 21,00 και η προσέλευση των πιστών ήταν συνεχής μέχρι το κλείσιμο.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους παραβρέθηκαν και λάμπρυναν τις εκδηλώσεις, ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κκ Ιωήλ, τους Δημάρχους Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο και Χαλκηδόνος κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο, για την παρουσία τους, την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, τους ιερείς που συμμετείχαν στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και στη λειτουργία, την βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας και τον χοράρχη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου πρωτοψάλτη του ναού της Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τους βουλευτές Πέλλας Βασιλειάδη Λάκη και  Τζάκρη  Θεοδώρα, της Β’ Θεσσαλονίκης  Γλαβίνα Αθανάσιο τον πρ. Υπουργό Καρασμάνη Γεώργιο, τους αντιδημάρχους Πέλλας Πασσαλή Χρήστο και Χαλκηδόνος  Διαμαντή Διαμαντή, τον αρχηγό μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πέλλας Στάθη Καστερίνη, τους Δημοτικούς Συμβούλους  Παγκοζίδου Άννα, Παπαδοπούλου Κική, Κάλφας Στέριος, Μιντσιούδης Μαυρουδής, Μηντζαρίδης  Μηνάς, Παραλικίδου Ευδοκία, Μήνδος Βασίλειος, ΚουμαρτσούδηςΔημήτριος, τους προέδρους των Δ.Δ Ραχώνας Πολατίδη Παναγιώτη, Κουφαλίων Γκαλιπίδου Χρυσή, Δυτικού Παυλίδης Σάκης, οι αντιπρόεδροι Πέλλας Κουτσού Λένα,  Κρύας Βρύσης Αμιτζόγλου Λύσανδρος  Γουμένισσας Τάτσης Αστέριος, την πρόεδρο της ΠΟΣΑΡ Ασανιώτου Μαρία, την πρόεδρο της Ένωσης Ανατολικής Ρωμυλίας Αθήνας Θεοδώρα Μηνούδη, τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΣΑΡ Γιάννη Μηνούδη που ήλθε από την Σουηδία, τον Ταξίαρχο Διοικητή του Σ.Σ.Μ Σωτήριο Ταβουλάρη, την Τροχαία Χαλκηδόνος, τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου Σταμάτη Γεωργούλη, τους προέδρους των συλλόγων που συμμετείχαν, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που πρόβαλαν τις εκδηλώσεις και συνετέλεσαν στην επιτυχία τους, τον ηχολήπτη Βασίλη Ισπουρίδη, τους χορηγούς μας, τους εθελοντές του Ιδρύματος που κοπίασαν σε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων, καθώς και όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και παραβρέθηκαν. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Χερουβείμ και τον ταμία του Ιδρύματος  και συντονιστή των εργασιών Χρήστο Χλωπτσίδη που σήκωσαν το μεγαλύτεροβάρος της  προετοιμασίας.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ -ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

ΦΟΥΡΝΟΙ: ΓΚΑΒΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ), ΓΚΑΒΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΟΧΩΡΙΔΟΥ ΠΑΓΩΝΑ, ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΙΤΟΥΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΑΠΟ ΚΟΥΦΑΛΙΑ)

ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΜΟΥ: ΑΛΕΞΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΥΑ.

ΥΓΡΑΕΡΙΑ:             ΔΟΜΟΥΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΡΕΚΛΕΣ -ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ και Μ.Ο ΠΕΛΛΑΣ «ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ»

ΒΟΗΘΗΣΑΝ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: ΙΣΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΖΗΚΟΥΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΑΛΕΞΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΥΑ, ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΥΔΗ ΙΣΙΔΩΡΑ, ΚΟΥΜΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΖΙΝΑ-ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΥΗ, ΧΑΛΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΒΛΑΣΑΚΗ ΑΝΤΡΙΑΝΝΑ, ΚΟΦΙΝΑ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΔΗΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ: ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΝΕΤΟΥΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΙΣΜΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗ ΣΟΥΛΑ,  ΑΛΕΞΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΥΑ, ΣΚΑΘΑΡΟΥΔΗ-ΜΠΟΤΣΙΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΜΙΤΟΥ ΚΟΥΛΑ, ΜΠΟΧΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΚΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΛΑΓΓΟΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ: ΤΣΙΑΛΜΑ-ΤΣΕΤΣΕΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΜΟΣΧΙΔΗ ΝΤΙΝΟΥ, ΤΑΤΣΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ, ΚΙΟΜΟΥΡΤΖΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΓΚΑΝΤΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Translate »