Σχέδιο Ναού – Απώτεροι Στόχοι

ΝΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

              Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος έχει κατασκευασθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ιερού Ιδρύματος. Ο Ιερός Ναός είναι Εγγεγραμμένος Σταυροειδής μετά Τρούλου. Αυτός ο τύπος ναού είναι από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς τύπους στην Ορθόδοξη παράδοση. Εμφανίστηκε κατά την βυζαντινή περίοδο στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα σε ολόκληρο τον Βυζαντινό κόσμο. Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του θαυμαστού ρυθμού είναι ο σχηματισμός σταυρού εσωτερικά και εξωτερικά στο σχεδόν τετράγωνο κτίσμα, με ένα ή πέντε τρούλους.

        Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος έχει έναν κεντρικό τρούλο και δύο πλαϊνά κλίτη, δεξιά και αριστερά του επιμήκους άξονος, τα οποία φέρουν εσωτερικά σταυροθόλια και εξωτερικά επικλινή στέγη με κεραμίδια.

       Στην Βόρεια και Νότια πλευρά του δεν υπάρχον κόγχες αλλά πρόπυλα. Πρόπυλο υπάρχει και στην δυτική του πλευρά μέσω του οποίου ο Ναός συνδέεται με το κωδωνοστάσιο.Όλα τα καλολογικά στοιχεία του Ναού, όπως πόρτες, παράθυρα δάπεδα, κεραμοπλαστικός εξωτερικός διάκοσμος είναι σύμφωνα με την παράδοση της Βυζαντινής Ναοδομίας.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του Ιερού Ναού

Συνολικό εμβαδόν : 228,90 μ2

Πρόπυλα και Στοά : 66,50 μ2

Κωδωνοστάσιο : 12,90 μ2

Συνολική κάλυψη : 308,30 μ2

Ωφέλιμες επιφάνειες

Ιερό Βήμα : 32,50 μ2

Κύριος Ιερός Ναός : 145,50 μ2

Πρόναος : 11,80 μ2

Σύνολο ωφέλιμων επιφανειών : 189,80 μ2

Χωρητικότητα Ιερού Ναού : 224 άτομα

Κείμενο και τεχνικά στοιχεία:

Νατάλης Πέτροβιτς, πολιτικός μηχανικός

Δείτε το Τεύχος παρουσίασης του ιερού Ναού εδώ

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »